dimecres, 9 de desembre del 2009

Las páginas web de Bibliotecas Públicas dirigidas a adolescentes

Amb aquest títol es publicà al Boletín de la Asociación Andaluza de Bibliotecarios, n 77 (2004) un estudi fet a nordamèrica sobre les webs per adolescents a les biblioteques públiques. Dit estudi tractava d'esbrinar quines raons de pes hi ha per fer aquestes webs, quina informació-serveis presenten o cal que presenten, com participen els jóvens en la seua creació i manteniment i, finalment, com es promocionen. Aquests factors poden determinar l'èxit o el fracàs de la web i incidir en els resultats de la pròpia biblioteca. A continuació, podeu llegir un resum fet per mi.

Vist que internet forma una part fonamental en la vida dels adolescent, l'estudi recomana que posem en marxa des de la biblioteca webs específiques per aquests. És més, aquestes webs han d'oferir serveis acadèmics (informació i formació), però també socials i d'oci (correu, foro, chat, descàrregues, música, cinema, etc.).


Per altra banda, els autors consideren que els jóvens han de participar en el seu disseny i manteniment, tant per la falta de temps i formació palessa per part dels bibliotecaris com per assegurar que la web està contínument en línia amb els interessos dels adolescents. Altra qüestió és que s'ha de supervisar aquest treball, però sense ser massa estrictes. Així mateix, cal que es proporcione formació als bibliotecaris, que de vegades sembla que ho hem de traure tot del barret com un mag.


Respecte a la promoció de la web, l'estudi aposta que la millor promoció és demostrar que la web és útil per als adolescents. Si no els resulta útil, no hi haurà promoció suficient. És més, arribarà un moment en què aquestes webs no tindran raó de ser.

Us convide a reflexionar sobre aquest tema. A mi, l'article m'ha resultat pesat i redundant a l'hora de demostrar tres idees evidents: més personal, més formació i més participació dels usuaris. Per altra banda, els investigadors opinen que la web d'una biblioteca que tinga en compte aquests factors tindrà èxit. Jo ho dubte, us imagineu aquestes webs rivalitzant amb els grans servidors orientats als adolescents? Això sí, l'article és del 2003. Potser, avui els autors no pensen el mateix...

1 comentari:

  1. Hola,

    En efecte, estic d'acord amb tu que els autors no deuen pensar ara el mateix. Amb el desenvolupament de la Web 2.0, no té sentit crear pàgines específiques que emulen allò que ofereixen unes altres plataformes d'èxit com ara Facebook. Probablement, el que correspon és fer confluir els espais virtuals de la biblioteca amb les xarxes socials i integrar-se en les dinàmiques que aquestes generen.

    Gonçal López-Pampló

    ResponElimina